Kock, Klassrum
Hotell, livsmedel, restaurang och turism
Klassrum, dag, 1400 poäng
Kock
Arbetsuppgifter
Som kock arbetar du med att planera, förbereda och tillaga maträtter samt presentera maten på ett tilltalande sätt. Att skapa menyer och göra inköp kan också ingå i arbetsuppgifterna. Som kock behöver du ha god kunskap om hygien på arbetsplatsen och i hanteringen av livsmedel. Du behöver också veta mycket om olika ingredienser och allergier. Exempel på arbetsplatser kan vara restauranger, hotell, skolkök, storkök, matbutiker, personalmatsalar, provkök eller inom livsmedelsindustrin. I restauranger lagar du maträtter efter gästernas beställningar. I storkök, skolkök och personalmatsalar brukar ett fåtal maträtter lagas i större mängder. I ett kök kan det vara varmt och hög ljudnivå. Arbetstempot kan vara högt under vissa delar av ditt arbetspass och tunga lyft förekommer i arbetet. Beroende på arbetsplats så kan arbetstiderna variera mellan dagtid, kvällstid och helger.
Förmågor
I arbetet kan det i perioder vara mycket att göra och därför är det bra om du är stresstålig och kan arbeta under tidspress. Det är också viktigt att du kan planera ditt arbete, arbeta med flera saker samtidigt, kunna samarbeta med andra i köket och vara kreativ för att kunna kombinera olika smaker och presentera maten på ett tilltalande sätt.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Kock.
Länk: Kock
Praktik
I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Praktisk information om utbildningen
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:
-
att du får instruktioner och uppgifter via skolans digitala lärplattform
-
att kontakten med din lärare sker i huvudsak via den digitala lärplattformen eller via mejl
-
att slutprovet görs på plats på skolan
Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder, skor och kurslitteratur kan tillkomma.
Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?
Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.
Förkunskapskrav
Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper
Ämnes-/kursplan
RLXAAN (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
RLXAAN-KD
Skolform
Gymnasial utbildning
Jämför skolor
Kurser (11 st)
- Hygien (HYGHYG0)
- Livsmedels- och näringskunskap 1 (LIVLIV01)
- Mat och dryck i kombination (MACMAT0)
- Matlagning 1 (MALMAL01)
- Matlagning 2 (MALMAL02)
- Matlagning 3 (MALMAL03)
- Matlagning 4 (MALMAL04)
- Specialkoster (MALSPE0)
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel (MÅTBRC0)
- Servering 1 (SERSER01)
- Service och bemötande 1 (SEVSEV01)
Antal Kursstarter: 1